Pres

PRESS er en højaktuel forestilling om Oxy, SoMe, FOMO og andre pissefarlige forkortelser. Om en ungdom under pres, når der hele tiden skal præsteres, imponeres og forbedres over for både sig selv, vennerne, familie, skole og samfundet. 

Opgang2 tegner endnu en gang ungdommens problemstillinger op i den nye ungdomsforestilling PRES.

Sociale medier, uddannelse, venner, forældre, selvbillede og samfundets præstationskrav presser ungdommen på i en ofte overfyldt hverdag. Samtidig er tiden fyldt med politiske intentioner, distraktioner og nye quickfixes som løsninger til de problemer, man som ung kan støde sig på.

PRES er en track-forestilling – en række højspændte, selvstændige teaterfortællinger – små øjeblikke, hvor meget er på spil. Som et swipe på en dating-app eller et hurtigt scroll på TikTok eller Youtube vil PRES kaste publikum rundt i indre og ydre dramaer. Gennem misbrug, svære relationer og præstationsangst over forholdet til venner, kærester, forældre og lærere. 

Forestillingen tager publikum med på en rutsjebanetur igennem ungdomslivets pressede situationer – både de kæmpe opture og de stejle dyk. PRES er dog ikke en løftet pegefinger, men et springbræt til samtale om ungdomslivet anno 2025 – for unge og deres voksne.

Gæstespil af Opgang2

Manuskript & instruktion: Pia Marcussen Dramaturg: Lise Ørskov Scenografi: Ingeline Lautrup Holsteen Jessen Musik: HIRAKI Medvirkende: Rasmus Arved Monrad, Yas Wadi & Karoline Toksvig Gammelgaard Lysdesign: Martin Lungholm Lyddesign: Marcus Aurelius Hjelmborg Produceret af Opgang2

⭐️⭐️⭐️⭐️ – SET PÅ SCENEN
”Skuespillerne er forrygende […] PRES rammer helt sikkert en ungdomsgeneration lige der hvor de er. Og det er godt og rart for en førstegangsteatergænger at se sig selv spejlet på en scene, særligt hvis vi skal lokke et yngre publikum til at komme igen.” 

TEATERAVISEN
”Livet er langtfra let for personerne i PRES.  Pia Marcussen rammer hovedet på sømmet i forhold til nutidens unge. Hendes pen er fyldt med vid og udmærker sig tillige ved en udsøgt sans for at mixe tungt med let, alvor med humor […] samtlige små scener lyser af sårbarhed og en særlig slags styrke midt i alle besværlighederne, fordi de tre skuespillere, som snart er i dynamisk fysisk action, snart holder sig i intens ro, er så dygtige til at optræde og så gode til at fastholde kontakten til publikum.
Den ene tilspidsede livssituation afløser flot den anden i en frise, som gør både følelsesmæssigt og tankemæssigt indtryk.”

⭐️⭐️⭐️ – ISCENE
”De tre unge skuespillere på scenen gør det virkelig godt. Vi tror på, at der ikke er noget vigtigere i Annas liv end at afholde den perfekte fødselsdagsfest, når Karoline Toksvig Gammelgaard næsten manisk laver lister og planlægger. Vi mærker sorgen over og bekymringen for søsteren i hvert eneste, lille sitrende ansigtstræk hos Yas Wadis Nick, når han forgæves forsøger at bøje af på Julies spørgsmål i træningscenteret. Vi kan se den indre splittelse hos Rasmus Arved Monrad, når han på rusmiddelcenteret fortæller, hvordan misbruget tog til, da han opdagede, at pillerne ikke kun dulmede de fysiske smerter. ”Den tog også alle mine tanker. Endelig kunne jeg bare være fri, ligeglad,” fortæller han, og sætter derved også ord på det konstante mentale pres, ungdommen lider under.

Pia Marcussens iscenesættelse berører således en lang række relevante emner, som er oplagte som samtalestartere i klasserne efter forestillingen. Der er nok at tage fat på for lærerne.”

⭐️⭐️⭐️ – UNGT TEATERBLOD
”I løbet af den lille time, som forestillingen varer, kommer vi igennem otte små historier, af varierende længde, bestående af scener fra ungdomslivet.

Historierne er bedst, når ikke alt fortælles, men hvor vi selv også skal tænke lidt over, hvad det egentlig er, der ligger bag. 

[…] der er ingen tvivl om, at ungdomslivet ikke er let, og at de unge presses – på godt og ondt – fra omverdenen, fra forældre, fra skolen, fra vennerne og fra livet som sådan, og at der stilles krav til dem. På den måde er forestillingen ganske højaktuel.

Temaerne i historien er mange, og de er ganske relevante for både de unge, men også deres voksne, både deres lærere og forældre. Historierne kan i hvert fald sætte nogle tanker og samtaler i gang.”


SPILLESTED:
TEATRET FAIR PLAY, Borchsvej 3, 4300 Holbæk
Praktisk information om spillestedet – klik her

TEATERBAREN
Baren åbner 30 min. før forestillingsstart. Her kan du købe kaffe, te, sodavand, juice, øl og vin, som kan nydes før eller efter forestillingerne.

  • Priser: 75 - 145 DKK
  • Sted: Teatret Fair Play, Holbæk
  • Spilleperiode:

    28. oktober 2025 19.00

  • Alder: Unge 14-20 år
  • Varighed: 55 min., ingen pause
  • Gratis med:

    2025-26