Ultimatum indtager Grønland!

Da vi tilbage i 2013 havde premiere på teaterdokumentaren ULTIMATUM med Henrik og Julie Halby, havde vi ikke vores vildeste fantasi forestillet os, at vi fem år senere ville sende den til Grønland.

Men den 18. maj 2018 blev det en realitet. Det var Henrik Halby, der etablerede kontakten til en grønlandsk delegation under Skandinaviens største misbrugskonference, ”Barnet & Rusen”, som blev afholdt i Sandefjord i Norge tilbage i november 2017.

Blandt deltagerne i Norge sad Naja Lund Kielsen, centerleder og psykolog på Familiecenteret i Kujalleq Kommune nær Julianehåb i Grønland. Hun anede ikke, at forestillingen var en sand historie med virkelighedens hovedpersoner. Far og datter, Henrik og Julie Halby. At opleve far og datter stå på scenen og fortælle deres egen hudløst ærlige historie om at vokse op med alkoholmisbrug i familien, havde gjort indtryk.

Med støtte fra Statens Kunstfond blev det muligt at imødekomme at få ULTIMATUM til Qaqortoq (Julianehåb) i Grønland, som led i øget indsats overfor alkoholmisbrug.

ULTIMATUM spillede to forestillinger som led i et opkvalificeringsforløb for det faglige personale. De seneste år har myndigheden brugt mange ressourcer på at opkvalificere medarbejdere og ansætte flere psykologer til traumebehandling i de grønlandske misbrugsfamilier.

 

Naturens kræfter stjal rampelyset for en stund

Men når man tager til Grønland, er man ikke helt i kontrol over rejseplanen. Og vejret fik også en central rolle for ULTIMATUM-holder, der består af Henrik og Julie Halby og teaterleder Kristoffer Møller Hansen. Se med her, hvordan planerne måtte ændres undervejs.

 

 

Men frem kom – dog med et døgns forsinkelse. Og de fleste af deltagerne var blevet for at opleve ULTIMATUM og møde Henrik og Julie Halby. Far og datter der deler af deres helt hudløst ærlige og personlige fortælling om at vokse på med alkoholmisbrug og svigt. Og om håbet og kærligheden.

”En af de vigtigste forestillinger, jeg har lavet”

Når Henrik og Julie Halby modigt og generøst er gået ind i dette projekt, er det selvfølgelig ikke noget, de gør for sjov, men fordi det virker,” siger teaterleder Kristoffer Møller Hansen, der nu her fem år efter premieren ved, at ULTIMATUM har gjort en kæmpe forskel for mange. At flere igennem årene er gået direkte fra salen og har taget et valg om, at misbrug ikke længere skal være en del af deres eget eller en pårørendes liv.

Forestillingen har nu – i skrivende stund – spillet mere end 90 gange på skoler, for fagprofessionelle og for borgere i kommunerne. Og det gør indtryk, når de to Halby’er deler ud af deres historie. Og de grønlandske publikum blev ingen undtagelse.

Hør her tre deltageres reaktioner umiddelbart efter den første af to forestillinger som ULTIMATUM spillede i Qaqortoq:

 

Ultimatum er en fortælling fra det virkelige liv og fortalt af far og datter selv. Henrik Halby var afhængig af alkohol og hårde stoffer – en afhængighed, der ødelagde ikke bare ham selv, men hele hans familie. Historierne fra den tid er barske og med flere selvmordsforsøg. Det er nu 15 år siden. Og de gør en forskel.

 

HENRIK OG JULIE HALBY BRYDER ET TABU OG BRINGER HÅB

At ULTIMATUM nu også har været inviteret til Grønland, viser at konsekvenserne af et misbrug af alkohol og stoffer ikke kun rammer den afhængige, men har dybdegående konsekvenser for de pårørende. Og det er ikke kun noget, der bliver taget alvorligt i Danmark.

Det er dog ikke kun i Kujalleq Kommune, at der de senere år har været særlig stort fokus på misbrugsområdet. Den 20. november – som tilfældigvis også er FN’s internationale børnedag – vedtog det grønlandske Landstinget en ny alkohollov.

Alkoholloven er et stort og vigtigt skridt mod en bedre fremtid for vores børn,” sagde landsstyre medlem for Sundhed, Agathe Fontain i forbindelse med vedtagelsen i november. Alkoholloven, der bygger på Verdenssundhedsorganisationen WHO’s anbefalinger til effektiv forebyggelse på alkoholområdet, indebærer blandt andet forbud mod markedsføring af alkoholiske drikke samt salg og udskænkning efter kl. 18.

Naja Lund Kielsen, der er Centerleder og psykolog på Familiecentret i Kujalleq Kommune i Grønland har være primus motor på at få ULTIMATUM til de nordligere breddegrader: “Denne forestilling kan gøre så meget forskel for familier, som lider af misbrugsproblemer og vi møder så mange af dem her i familiecenteret og desværre mange af dem falder tilbage, men det er også fordi mange af disse forældre mangler at spejle sig hos nogen. Mangler at kunne blive inspireret af andre, anerkendt af andre som har været igennem det samme som man selv er i”.

Høre også dette afsluttende interview med Henrik Halby og Naja Lund Kielsen efter de forestillinger i Qarqotoq

 

 

Og ULTIMATUM bliver ved. Til efteråret og igen i det nye år kan du opleve teaterdokumentaren tilbage på Holbæk Teater.

 

Du kan følge dem på Ultimatums egen Facebook-side